Hvor meget får man i kørselsfradrag og hvad er vigtigt at vide

10 januar 2024
Peter Mortensen

Kørselsfradrag er en skattefordel, der giver mulighed for at trække udgifter til transport fra i skat. Det er en særlig vigtig information for personer, der bruger deres bil i erhvervsmæssig sammenhæng eller til at pendle mellem hjem og arbejde. I denne artikel vil vi uddybe, hvor meget man kan få i kørselsfradrag og vigtige faktorer, der bør være kendt for personer, der er interesserede i dette emne.

Kørselsfradragets udvikling over tid

Historisk set har kørselsfradraget gennemgået en række ændringer. Det blev første gang indført i Danmark i 1928 som et forsøg på at hjælpe skatteyderne med at dække udgifter til transport i arbejdsmæssig sammenhæng. Siden da har fradraget gennemgået flere justeringer for at tilpasse sig ændringer i samfundet og økonomien.

I de tidlige år var kørselsfradraget begrænset til personer, der brugte deres bil i erhvervsmæssig sammenhæng. Senere blev det udvidet til også at omfatte pendlere, der brugte deres bil til at køre til og fra arbejde. I 2001 blev ordningen endnu en gang ændret for at tage højde for forskellige transportformer og introducerede muligheden for at få kørselsfradrag for både private og erhvervsmæssige køretøjer.

I dag er kørselsfradraget et velkendt koncept for mange danskerne, og det er et vigtigt incitament til at bruge privatbilen til erhvervsmæssige formål. Mængden af fradrag, man kan opnå, afhænger af flere faktorer, som vi vil uddybe i de følgende afsnit.

Hvordan beregnes kørselsfradraget?

taxes

Hovedparten af kørselsfradraget beregnes baseret på antallet af kørte kilometer og en fastsat sats per kilometer. I 2021 er satsen for erhvervsmæssig kørsel og pendlere 3,63 kroner pr. kilometer for de første 20.000 kørte kilometer, og herefter er satsen 1,92 kroner pr. kilometer. For ægtepar, der deler bil og skattekort, kan denne grænse øges til 40.000 kilometer.

Det er vigtigt at bemærke, at kørselsfradraget kun gælder for erhvervsmæssig kørsel og pendlere, der benytter deres egen bil til transport mellem hjem og arbejde. Kørselsfradraget kan ikke benyttes til at fratrække udgifter til private rejser eller transport i forbindelse med ferier.

Der er dog særlige regler, der gælder for visse erhverv og brancher, hvor der kan være mulighed for yderligere fradrag. For eksempel kan personer, der arbejder som sælgere, håndværkere eller vikarer, have specifikke regler, der gælder for deres erhvervsmæssige kørsel.

Hvad betyder kørselsfradraget for skattebetalingen?

Kørselsfradraget har en positiv indflydelse på skattebetalingen for personer, der har mulighed for at opnå fradrag. Ved at trække udgifter til transport fra i skat kan man reducere sin skattepligtige indkomst og dermed betale mindre i skat.

For at illustrere dette i tal kan vi se på et eksempel: Hvis man har kørt 15.000 kilometer i erhvervsmæssig sammenhæng eller som pendler, vil man kunne fratrække 3,63 kroner pr. kilometer for de første 20.000 kørte kilometer. Dette betyder, at man kan modtage et kørselsfradrag på 54.450 kroner (15.000 km * 3,63 kr/km).

Det resulterende kørselsfradrag vil blive fratrukket den skattepligtige indkomst, og man vil kun betale skat af den reducerede indkomst. Dette kan have en betydelig indvirkning på den endelige skattebetaling.

[ Tag] Hvor meget får man i kørselsfradrag?

[H2 Tag] Historisk udvikling af kørselsfradraget

[H2 Tag] Beregning af kørselsfradraget

[H2 Tag] Skattefordelene ved kørselsfradrag

[H2 Tag] Særlige regler for erhverv og brancher



Konklusion

Kørselsfradrag er en vigtig skattefordel for personer, der bruger deres bil til erhvervsmæssige formål eller som pendlere. Det muliggør fradrag af udgifter til transport, hvilket kan reducere den skattepligtige indkomst og dermed have en positiv indflydelse på skattebetalingen. Det er vigtigt at være opmærksom på reglerne for kørselsfradraget og de specifikke faktorer, der påvirker mængden af fradrag, man kan opnå. Ved at udnytte denne skattefordel kan personer spare betydelige summer i skat og få økonomisk fordel ud af deres transportudgifter.

FAQ

Hvad er kørselsfradrag?

Kørselsfradrag er en skattefordel, der giver mulighed for at trække udgifter til transport fra i skat. Det gælder for personer, der bruger deres bil i erhvervsmæssig sammenhæng eller til at pendle mellem hjem og arbejde.

Hvordan beregnes kørselsfradraget?

Størstedelen af kørselsfradraget beregnes baseret på antallet af kørte kilometer og en fastsat sats per kilometer. I 2021 er satsen for erhvervsmæssig kørsel og pendlere 3,63 kroner pr. kilometer for de første 20.000 kørte kilometer og herefter 1,92 kroner pr. kilometer.

Hvad får jeg ud af kørselsfradraget?

Kørselsfradraget har en positiv indflydelse på skattebetalingen. Ved at trække udgifterne til transport fra i skat kan man reducere den skattepligtige indkomst og dermed betale mindre i skat. Dette kan have en betydelig indvirkning på den endelige skattebetaling og give økonomisk fordel.

Flere Nyheder